Innovation based on you
Innovation based on you
Innovation based on you
Saçlarınız İşte Bu Yüzden Dökülüyor

Saçlarınız İşte Bu Yüzden Dökülüyor

Saçlarımızın üç farklı aşamada büyüdüğünü biliyor muydunuz? 

Doğru, saçın büyüme, dinlenme ve dökülme aşamalarından oluşan bir yaşam döngüsü vardır. 

Saç dökülmesi her ne kadar rahatsız edici olsa da sürecin tamamen normal bir parçasıdır. 

Ortalama olarak çoğumuz günde 50 ile 100 arası saç döküyoruz. 

Kulağa çok gibi geliyor ama düşündüğünüzde…

İnsanların kafasında yaklaşık 100.000 saç vardır!

Bu, normal günlük dökülmenin saçlarımızın yalnızca %0,05-0,1'ini kapsadığı anlamına gelir.

Saç fırçanızda, kanalizasyonda veya yerde saç bulmanız endişe kaynağı gibi görünse de lütfen stres yapmayın. 

Bugün aşırı saç dökülmesine katkıda bulunan şeylerden ve bunu durdurmak için yapabileceğiniz şeylerden bahsedeceğiz.

SAÇ DÖKÜLMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?

Aşırı saç dökülmesi genellikle yaşam tarzı değişikliklerinin veya vücudumuzda strese veya travmaya neden olan şeylerin bir sonucudur. 

Gelin nedenlerine daha yakından bakalım...

Kimyasal İşlemler - Boyama ve diğer kimyasal işlemler saçınızı kurutabilir, elastikiyet kaybına, kırılmaya ve sonuçta daha fazla dökülmeye neden olabilir.

Bedensel Değişiklikler - Dramatik kilo kaybı, yeni doğum kontrolüne başlamak, bebek sahibi olmak, ameliyattan sonra iyileşme süreci ve menopoza girmek hormonlarımızda değişikliğe sebep  olabilir. Bu değişiklikler saç dökülmeye başlamadan önce saç büyüme evresinin kısalmasına neden olabilir. 

Stres - Ayrılıklar, bir işin ya da sevilen birinin kaybı, hepimiz bu yollardan geçtik. Stres vücudumuzu bazı hormonlarla doldurur, bu da yeme ve uyku alışkanlıklarımızı bozabilir, sindirimimizi bozabilir ve hatta bazen kafa derisi tahrişlerinin alevlenmesine neden olabilir.

Mevsimsel Değişiklikler - Sonbahar ve ilkbahar, mevsimsel saç dökülmesinin meydana geldiği tipik zamanlardır. Mevsimsel saç dökülmesi, saç derinizin sıcaklık değişimi nedeniyle strese girmesi ve bunun sonucunda saç kaybına yol açmasıdır. Bunun neden olduğunu anlamak için saçımızın birden fazla döngüden geçtiğini bilmek önemlidir.Saçımızın dört ana büyüme döngüsü vardır: anagen (büyüme aşaması), katajen (saçın salınmaya başladığı geçiş aşaması) ve telojen (dinlenme aşaması) ve eksojen (saç döküldüğü zaman).Saçlarımız yaz aylarında telojen fazda dinlenmeye eğilimlidir ve sonbaharda ve bazen de ilkbaharda ekzojen faza (veya dökülme fazına) girme eğilimindedir.

Çok Sıkı Saç Modelleri - Sıkı örgüler, topuzlar ve at kuyrukları takmak saç köklerinize sürekli gerilim uygular ve sonunda saç çizgisinde gerilemeye neden olabilir.

Besin Eksiklikleri - Saçın güçlü, parlak ve sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için çok çeşitli besinlere ihtiyacı vardır. Bazı besinler eksikse, bunun gözle görülür etkileri olabilir.

 SAÇ DÖKÜLMESİ İÇİN YAPABİLECEĞİNİZ 7 UYGULAMA

1 - Yeterince Uyuyun

Her gece önerilen yedi ila sekiz saat uykuyu almak sağlığımız için çok önemlidir. Uyku sadece bedenimizi ve zihnimizi yenilemekle kalmaz, aynı zamanda stres hormonlarımızı da düzenlemeye yardımcı olur. Bu hormonları kontrol altında tutmak günlük yaşamımızı ve saçlarımızın genel sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.

2 - Dengeli Beslenin

Sağlıklı saçlar sağlıklı bir diyetle başlar. Cildinizin, saçlarınızın ve tırnaklarınızın en iyi şekilde görünmesini ve sağlıklı olmasını sağlamak için vücudunuzu besin açısından zengin çeşitli gıdalarla beslemek önemlidir. Saçlar, vücuttaki enflamasyonla savaşan ve saç büyümesini destekleyen Omega-3 yağ asitlerini sever. Bunları balık, ceviz ve Omega-3 içeren tohumlarda bulabilirsiniz. Ayrıca demir, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar ve vitaminler açısından zengin gıdalarıda  beslenmenize dahil edin.

 3 - Biyotin Takviyesi 

Daha sağlıklı, daha güçlü saçları içeriden teşvik etmenin bir başka yolu da biyotin takviyesi almaktır. Diyetimizden her zaman yeterince alamadığımız bir B vitamini olan Biotin, keratin üretimini ve saç büyümesini destekler. Eğer Biyotin ve diğer B vitamin değerleriniz düşükse, doktorunuzun önerdiği bir takviyeyi beslenmenize dahil edin.

4 - Serbest Bırakın

Saç köklerimizi sürekli çekiştirmenin ve çekiştirmenin aşırı dökülmeye yol açabileceğini biliyoruz. Saç derimize ve saç tellerimize nazik davranan daha gevşek saç modellerini deneyin. Sıkı topuz veya at kuyruğu yerine, gevşek bir at kuyruğu , örgü veya yana taranmış bir stil deneyin.

5 - Saçınıza Ve Saç Derinize Bakım Yapın

Saç bakım rutininize bir saç derisi bakımı eklemek, sorunun kökenindeki endişeleri gidermeye yardımcı olabilir. İster kuruluk, tahriş, yağ veya birikimle mücadele etmek isteyin, saçınız ve saç deriniz için kesinlikle fayda olacaktır.

6 - Nemlendirin

Aşırı saç dökülmesiyle mücadele etmenin bir diğer anahtarı da saçınızı nemli tutmak ve elastikiyetini korumaktır. Saç tellerine nem kazandıran kaliteli saç bakım ürünleri kullanmak bunu başarmanıza yardımcı olacaktır. 

7 - Yüksek Isıdan Kaçının

Şekillendiricilerin yüksek ısıları uzun süreli  kullanılımlarda saç yapısını bozabilir ve dökülmelere sebep olabilir. Saçlarınıza yükseksek ısı hasarından koruyan Air Duo, saçlarınıza baskı uygulamadan şekillendirme yapabilmenizi sağlar. Saçlarınıza şekil verirken  çekme, kırılma yaşamadan şekil verebilrisiniz. Soğutma teknolojisi ile ısı hasarını en aza indirir. Saçlarınızı her gün sağlıklı bir şekilde  şekillendirme imkanı sağlar. 

Saç dökülmesi sinir bozucu ve bazen endişe verici olabilir. Kendinize bunun saç büyüme döngüsünün normal ve doğal bir parçası olduğunu hatırlatmanız önemlidir. Günde 50-100 telden fazla saç döküldüğünü fark ederseniz veya saçlarınız gözle görülür şekilde dökülüyorsa, altta yatan nedeni bulmanıza yardımcı olması için doktorunuza başvurmanız en iyisidir. Saç dökülmesi söz konusu olduğunda, her şey hayatınızda ve saç bakım rutininizde denge oluşturmakla ilgilidir. Umarım bu bilgiler daha az stres yaşamanıza ve saçlarınızı en sağlıklı haline getirmenize yardımcı olur.